Vitamina C dhe zinku nuk bëjnë asgjë për të ndihmuar pacientët e prekur, thonë përfundimet e një studim të ri të kryer së fundi nga një ekip i Klinikës Cleveland.

Kërkimi i tyre është studimi i parë i madh i rastësishëm për suplementet shtesë, të dhëna nën mbikëqyrjen mjekësore, dhe zbuloi që edhe do. za të larta nuk kishin asnjë efekt për të ndihmuar pacientët të shëroheshin.

Ekipi në sistemin shëndetësor të Klinikës Cleveland caktoi rastësisht 214 pacientë për të marrë do. za të ndryshme të acidit askorbik, të njohur zakonisht si vitamina C dhe zink, midis prillit dhe tetorit të vitit të kaluar.

“Në këtë provë klinike të rastësishme të pacientëve ambulatorë të diagn ostikuar me infe. ksionin, trajtimi me glukonat zinku me do. za të larta, acid askorbik ose një kombinim i dy shtesave nuk e uli ndjeshëm kohëzgjatjen e shenjave krahasuar me standardin e kujdesit, shkruajti ekipi në revistën JAMA Netëork Open.

“Shumica e konsumatorëve të acidit askorbik dhe zinkut po marrin do. za dukshëm më të ulëta të këtyre suplementeve, për të treguar se edhe acidi askorbik me do. zë të lartë dhe zinku nuk kishin asnjë efikasitet”, shkruajnë Dr. Milind Desai i Klinikës Cleveland dhe kolegët e tij.

“Për më tepër, marrja e suplementëve shtesë mund të jetë i dëmshëm për shkak të efekteve anësore. Zinku është treguar se shkakton një shije metalike, tharje të gojës dhe intolerancë gastrointestinale në do. za të larta.

Acidi askorbik mund të shkaktojë intolerancë gastrointestinale dhe në studimin aktual, një përqindje dukshëm më e lartë e pacientëve në nëngrupet e acidit askorbik raportuan efekte anësore, përfshirë të përzierat, diarre dhe spa zmat e stomakut