Një shp ërthim i ri i Etnës ka bërë që qielli i Katanias të ndriçohet gjatë natës nga aktiviteti spek takolar i vu ll kanit.

Pamjet filmike treguan sesi rrë ke llave u ngritën lart për të zbritur më pas shpateve të malit. Për popullatën nuk pati asnjë pro blem: shpërthimi ishte parashikuar dhe zona pranë tij ishte nën mbrojtjen e nevojshme.

Llava përfundoi në një luginë të pabanuar, ndërsa hiri i vullkanit mbërriti në qytetet pranë tij.

Vullkani 3.200 metra i lartë mund të shpërthe jë disa herë në vit, duke nxjerrë llavë e duke hedhur hi mbi ishullin mesdhetar të Sicilisë. Shpërthimi I fundit madhor I tij, ai I vitit 2002, kër cënoi seriozisht qytetin e vogël të Linguaglossa, por për fat të mirë gjatë atij episodi nuk u rapo rtuan të lë nduar. Etna është vullkani më aktiv i Europës dhe për këtë arsye, mbetet një destinacion turistik tejet popullor. Edhe pse konsiderohet gjerësisht se ai nuk përbënë rre zik për popullsinë lokale, sërish monitorohet me shumë rre ptësi. Dy vullkanet e tjerë aktivë në Itali janë Stromboli dhe Vezuvi që për herë të fundit ka shpërthyer n 1944-ën.