Njerëzit me rrudha të theksuara shumë në ballë mund të jenë më të rrez ikuar nga sëm. undjet kardiova skulare, sugjeron një studim i ri.

Sipas një studimi 20-vjeçar të kryer në Francë, rrudhat e shumta në ballë mund të jenë si shenjë alarmi për probleme potenciale, si sëm. undjet e zemrës apo go. ditja në tru.

Personat që kanë shumë rrudha të theksueshme në ballë mund të jenë 10 herë më të rrez. ikuar nga një sëm. undje kardiova skulare, shkruan autorja e studimit, Yolande Esquirol, profesoreshë e asociuar te “Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse”.

Nuk dihet arsyeja e vërtetë e kësaj lidhjeje, megjithatë një teori është se mund të ketë të bëjë me ngurtësimin e arterieve në trup për shkak të formimit të pllakës bak teriale. Duke qenë se enët e gja kut në ballë janë shumë të vogla, ato mund të jenë më të ndjeshme ndaj formimit të kësaj pllake bak teriale.

Në studim theksohet se rrudhat nuk janë akoma një metodë e mirë për diagno stikimin e sëm. undjeve kardiova skulare, krahasuar me metodat aktuale si kontrolli i tensionit të gja kut dhe niveleve të lipideve dhe glukozës në gj ak.

Gjatë studimit, që ka zgjatur për 2 dekada, u analizuan të dhënat shëndetësore të 3200 personave. Studimi u prezantua në Konferencën Evropiane të Kardiologjisë në Mynih.