Mediat greke kanë shkruar ditën e sotme për vizitën e Ramës në Turqi. Ata kanë analizuar pritjen madhështore që Erdogan i bëri Ramës, duke theksuar se kjo ka ardhur, pasi Rama e ka çuar Shqipërinë në krahët e Turqisë. Ndër të tjera thuhet se Erdogan i bëri Ramës dhurata parazgjedhore, siç ishte spitali i Fierit apo edhe Universiteti.

Ndër të tjera theksohet se Rama nuk ka qenë ndërmjetës për bisedimet Turqi-Greqi, dhe burime pranë medias greke kanë thënë se nëse do kishin nevojë për ndërmjetës do të zgjidhej një vend më prestigjoz.

Shkrimi i medias greke:

Erdogan i thuri homazhe për së gjalli kryeministrit shqiptar Edi Rama gjatë vizitës së tij në Ankara. E gjithë bota, por kryesisht shqiptarët, panë në ceremoninë e pritjes kuaj me kalorës të veshur si osmanë që mbanin flamurin shqiptar, limuzina, imazhe nga sallonet e sulltanit dhe gjëra të tjera mbresëlënëse. Erdogan “e do” Ramën sepse ai i ka hapur portat e Shqipërisë, duke e çuar atë në krahët e Turqisë, ndërsa vendi po pret fillimin e negociatave për hyrjen e tij në Bashkimin Evropian.

Kështu, duke u kthyer në atdheun e tij, Rama ishte ngarkuar me “dhurata” parazgjedhore, të tilla si një spital COVID-19 në qytetin e Fierit, gati për ndërtim para zgjedhjeve të pranverës, një degë e Universitetit Politeknik të Ankarasë në Tiranë dhe premtimet e investimeve turke. Mbi të gjitha, megjithatë, ai u largua nga Ankaraja me një deklaratë udhëzuese të Ministrit të Jashtëm turk Tsavousoglou, me të cilin ishte ai një ndërmjetës në konfliktin greko-turk.

Miqtë e tij të afërt në media e vlerësuan atë si një person me famë ndërkombëtare, i aftë për të zgjidhur mosmarrëveshjet gjeopolitike. Opozita tallej me “medaljet” turke për kryeministrin e tyre, megjithatë, Bild gjerman gjithashtu e paraqiti atë si një “ndërtues urash” midis Greqisë dhe Turqisë. “Vizita, së pari në Ankara dhe më pas në Athinë, konsiderohet arsyeja pse të dy palët ulen të diskutojnë pas një ndërprerje pesë-vjeçare dhe kjo është pranuar publikisht nga vetë Ministri i Jashtëm turk.

Jozyrtarisht, burime diplomatike pranë tre palëve i thanë “K” se asgjë nga këto nuk është e vërtetë, duke theksuar se “është absolutisht e sigurt që, nëse Greqia dhe Turqia do të kishin nevojë për dikë në këtë rol, ata do ta kërkonin atë në një vend ose agjent me fuqi dhe prestigj ndërkombëtar.

Shtyypini videon ne vijim dhe prisni pak per tu shfaqur