Të gjitha vitaminat janë thelbësore që trupi të kryejë një sasi të jashtëza konshme të funksioneve të përditshme. Pas shikimit të mirë, një sistemi efektiv ripr odhues dhe një lëkure të shëndetshme qëndron vitamina A.

Është e pranishme në një shumëllojshmëri të gjerë të ushqimeve, por rrez. iku i mungesës së tij ekziston, kryesisht tek nënat shtatzëna, fosh njat dhe fëmijët në fazat e hershme të rritjes.

Këto janë disa shenja fizike që mund të tregojnë praninë e një mangësie të vitaminës A në trup.

Lëkura e thatë.

Vitamina A është një nga elementët kryesorë që trupi ka nevojë për të riparuar indet e lëkurës dhe, nga ana tjetër, ta mbajë të hidratuar.

Një simptomë shumë e zakonshme e mungesës së një vitamine A është shfaqja e ekzemës, e cila shfaqet kur lëkura bëhet aq e thatë sa merr ngjyrë të kuqërremtë. Ajo gjithashtu ju shkakton kruarje.

Probleme me shikimin gjatë natës.

Sinjali i mëposhtëm është një nga më të shpeshtat. E njohur gjithashtu si nyktalopia, ky është një problem i syve që vështirëson shikimin në errësirë.

Në ambiente të ndezura me shkëlqim, mprehtësia që duhet të ketë sistemi i syve është dobësuar dhe bëhet e pamundur të përpunohen imazhe të errëta.

Aknet.

Siç u përmend më lart, vitamina A është një nga riparuesit e shkëlqyeshëm të indeve të lëkurës.

Në mungesë të saj, fytyra mund të bëhet e thatë dhe për shkak të kësaj, të prodhojë vaj të tepërt i cili mund të shkaktojë shfaqjen e puçrave. Kjo është arsyeja pse vitamina A mund të përdoret për të trajtuar problemet që lidhen me aknet.

Problemet me konceptimin.

Nëse keni probleme me konceptimin, mungesa e vitaminës A mund të jetë shkaku. Sistemet ripr odhuese të burrave dhe grave funksionojnë më mirë nëse konsumohet vitamina A.

Shërimi i dobët dhe i ngadaltë i një pl age.

Trupi ka tendencë të shërojë pl agët brenda një kohe të shkurtër falë prodhimit të kolagjenit. Kjo proteinë gjendet në organizmat e shëndetshëm dhe falë saj, lëkura dhe gja. ku mund të mbesin të shëndetshme. Vitamina A ndihmon në prodhimin e saj.

Kështu që nëse vini re që lëkura ka probleme në shërimin e pl agëve, duhet të kontrolloni nëse konsumoni ushqime të mjaftueshme me vitaminë A, siç janë karota, portokalli, qumështi dhe mishi i kuq.

Rritje e ngadaltë.

Kjo është një nga shenjat që duhet t’i kushtojmë më shumë vëmendje, veçanërisht tek një foshnje apo tek fëmijët. Është e rëndësishme të konsumoni vitaminën A nga muaji i tretë i shtatzënisë dhe t’ia jepni fëmijës gjatë viteve të para të jetës.

Është përgjegjës për zhvillimin e shikimit dhe sistemit imunitar të fëmijës, si dhe për rritjen e trupit të fëmijës dhe ndryshimet fizike të nënës.

Sytë e thatë.

Një nga shenjat më të rëndësishme të kësaj mangësie është pamundësia për të prodhuar lot dhe për të lagur syrin. Nëse ky siklet vazhdon, ajo mund të çojë në dobësimin e plotë të kornesë dhe humbjen e shikimit.