Fruta që shkëlqejnë, pa më të voglën njollë? Më mirë të mos i bleni ! Këto të fundit e sigurtë që janë lyer me dyll dhe molla është fruti me përmbajtjen më të lartë të kësaj substance jo pak të dëmshme.
Vetë molla ka një shtresë natyrale të dylli mbi sipërfaqen e saj , por fermerët për të mbrojtur frutin nga mikroorganizmat, për t’i ruajtur për një periudhë më të gjatë kohore dhe për t’i bërë më të bukura për syrin e konsumatorëve i veshin me një shtresë dylli ekstra.

Dylli i përdorur për frutat dhe perimet është një një si lloj shtresë sintetike e ngrënshme. Ndonëse nuk është e dëmshme sepse dylli rrjedh nga burime natyrore, ju asnjëherë nuk e dini sasinë e përdorur.
Efektet anësore të dylli në mollë:
Veshje natyrale e dylli në perime dhe fruta është e sigurt për konsum, por, dylli sintetik i vendosur në sipërfaqen e mollës nuk tretet lehtësisht në trupin tuaj. Kur dylli i papërpunuar mbetet në zorrën tuaj, mund të shkaktojë disa probleme për sistemin tuaj tretjes.
Mund të shkaktojë ulcerat apo infeksione të ndryshme në traktin gastrointestinal.
Si të hiqni dyllin ?

Është e këshillueshme që të lani frutat para se t’i konsumoni ato. Por, vetëm uji nuk është i mjaftueshëm!
1. Fërkoni mollën me një copë të njomur me uthull molle dhe më pas shpëlajeni me ujë.
2. Sode buke dhe lëng limoni
Përzihet 1 lugë gjelle sode buke dhe lëng limoni në ujë. Lajini mollët me këtë përzierje dhe më pas shpëlajini me ujë të bollshëm
3. Lajini me ujë të nxehtë
Zhytini mollët në ujë të nxehtë për disa sekonda në mënyrë që të hiqni dylli.